Old Kerry McKee – These Old Shoes

När Old Kerry McKee sätter igång att spela, på en liten scen i ett litet rum med fängelseliknande galler för fönstren och en nattsvart bardisk, så glömmer man helt bort sina tvivel. Det gör inget att lokalen är trist, det gör inget att vi har ont om tid och det spelar ingen roll om vi har glömt att fråga om lov först, för denna artist, denna underbara, rassliga, rytmiska enmansorkester levererar en känsla och ett uttryck som inte kan påverkas av något.

01032013-IMG_4479Rampljuset i möte med Old Kerry McKee

Rampljuset crew möter upp Old Kerry McKee, eller Joakim Malmborg som han egentligen heter, precis när han rullar in på parkeringen till Debaser Slussen i Stockholm. Han har kört hela vägen från Göteborg med halvfylld tank på fyra timmars sömn. Vi hälsar lite snabbt och skyndar oss in på Debaser, likt en parad prydd med instrument, väskor, kameror, datorer, mikrofoner, anteckningsblock och diverse tillbehör. Längst in i lokalen hittar vi ett rum med en liten scen, fönster med galler likt ett fängelse och en nattsvart bardisk. Inte helt fel men verkligen inte optimalt. Vi drar undan möbler, riggar scenen och plötsligt slår det mig att vi inte ens har frågat om vi får filma här! Ett helt crew från någonting de säkerligen aldrig har hört talas om.
Det nystartade projektet Rampljuset.

SONY DSC

Efter bara några minuter kommer det in en kille som tittar på oss smått förvirrat och jag berättar, med allt självförtroende jag kan fiska fram, att ”Här ska vi filma Old Kerry McKee! Vi är från Rampljuset! Du vet! du vet. du vet…? Går det bra att vi kör här en timme iallafall?”

Han ger mig ett leende och ber oss säga till om vi behöver något.

Underbara Debaserkille, du spontana kanske lite förvirrade har-jag-glömt-bort-att-de-ska-vara-här? Du som gjorde detta möjligt. Tack. Tack!

Jag andas ut och tittar på mina medarbetare som, under tysnad, riggar och ställer i ordning sina saker, alla medvetna om att det är nu det gäller. Om knappt en timme ska Old Kerry soundchecka inför sin ”riktiga” spelning så tagningarna måste bara sitta. Dessutom är han en person som imponerar på oss alla. En person som spelar likt ett helt band, ”a one man band” i dess rätta bemärkelse.

Innan Joakim skapade sin enmansorkester spelade han trummor i dödsmetallbandet Inevitable End. De lirade ihop i flera år och släppte ett gäng skivor tillsammans. Så en dag fick Joakim låna en gospelplatta med Johnny Cash. Han började gräva bakåt i musikens historia och hittade så småningom The Carter Family, Hank Williams och sist men inte minst Bob Dylan. Joakim sålde sina elgitarrer, köpte en akustisk och började på så sätt sin resa mot Old Kerry McKee med inspiration från amerikansk folkmusik och blues. Idag har Joakim minst sagt ett imponerande bagage med spelningar i bl.a. Amsterdam, Beauvais, Newcastle, Berlin och Bristol. Han har redan två släppta EP:s och en tredje på gång.

SONY DSC

Med full fart har han intagit scenen i Europa och blivit hyllad av såväl journalister, musikrecensenter och sin publik. Han har ett eget sound som man lätt kan urskilja från mängden och skriver texter som berättar en historia. Jag kan inte låta bli att fråga var han får sin inspiration ifrån.

”Textmässigt, det som kommer på pappret , är väl egentligen rätt tråkiga saker som grejer man går och grubblar på, hopplöshet, problem i vardagen eller kanske något fint. Det är svårt att säga vad man inspireras av för man inspireras av nästan allt som fångar en och som man på något sätt kan knyta an till musiken. Men jag tycker mycket om Townes Van Zandt och vår svenska poet Dan Andersson för att begränsa allt något.”

När Old Kerry McKee sätter igång att spela, på en liten scen i ett litet rum med fängelseliknande galler för fönstren och en nattsvart bardisk, så glömmer man helt bort sina tvivel. Det gör inget att lokalen är trist, det gör inget att vi har ont om tid och det spelar ingen roll om vi har glömt att fråga om lov först, för denna artist, denna underbara, rassliga, rytmiska enmansorkester levererar en känsla och ett uttryck som inte kan påverkas av något.

Han spelar sin låt, These Old Shoes, två gånger utan vare sig omstarter eller felspelningar och vi lämnar Debaser med en riktigt skön känsla.

Att minneskortet till ena kameran vägrade leverera hälften av materialet satte punkt för en jävligt otippad, spontan, kaosartad, förvirrad men alldeles alldeles underbar Rampljusetproduktion med alla inblandade.

One Response to “Old Kerry McKee – These Old Shoes”

  1. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/50/171850/rampljuset.nu/public_html/wp-content/themes/premiere/includes/theme-comments.php on line 64 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /storage/content/50/171850/rampljuset.nu/public_html/wp-content/themes/premiere/includes/theme-comments.php on line 65 Johanna april 18, 2013 at 8:34 f m #

    Älskar denna låt och video!!

Lämna ett svar

Hej! Vill du upptäcka nya talangfulla musiker? Kika in här! --> I Rampljuset just nu!